PITA BUNDEVARA
Sastojci :
Bunda
Glatko bijelo brašno
Ulje
So
Biber
Vegeta
Voda
Priprema
1.
Moram naglasiti da jufke sto duze stoje to su bolje i bolje ja uvijek potkuham nekoliko sati prije ii ostavim u frizider pokrivene prozirnom folijom.
Bundu isjeci na kockice posoliti i pobiberiti .
2.
Bundu isjeci na kockice posoliti i pobiberiti .
2.
Radnu povrsinu dobro obrisati posušiti i nauljiti .
Na sredinu radne povrsine staviti malo brasna kako bih jufka stojala na mjestu tokom razvijanja ..kao sto rekoh stavite jufku na pobrasnjeno mjesto i pocnite razvijati prvo oklagijom dok je ne rastanjite. Zatim pocnite razvlaciti jufku rukama povlacite lagano sa sredine na svaku stranu.Ja sam uvijek govorila dok ne vidis kroz jufku to nije to(..naravno ne treba je razvlaciti toliko da dodje do pucanja ) bolje zarolati vise puta tanko nego da je debelo onda vise nije to ,to .
3.
Kada ste razvukli jufku na pocetak jufke poredajte u liniju lijepo rasporedzeno sitno (ne previse) isjecenu bundevu zatim zarolajte jedno dva do 3 puta osjecite nozem i mozete praviti sto sse reklo zvrkove a mozete u puza kao sto je moja pita .(pouljite tepsiju).ii zamotate u zvrk stavite u tepsiju zatim ponovite isto i samo nastavite praviti "puza" na kraj "privezete " i tako sve u krug ...kada ste zavrsili pouljite pitu i stavite na pecenje u zagrijanu rernu na 270 C .
4.
Na sredinu radne povrsine staviti malo brasna kako bih jufka stojala na mjestu tokom razvijanja ..kao sto rekoh stavite jufku na pobrasnjeno mjesto i pocnite razvijati prvo oklagijom dok je ne rastanjite. Zatim pocnite razvlaciti jufku rukama povlacite lagano sa sredine na svaku stranu.Ja sam uvijek govorila dok ne vidis kroz jufku to nije to(..naravno ne treba je razvlaciti toliko da dodje do pucanja ) bolje zarolati vise puta tanko nego da je debelo onda vise nije to ,to .
3.
Kada ste razvukli jufku na pocetak jufke poredajte u liniju lijepo rasporedzeno sitno (ne previse) isjecenu bundevu zatim zarolajte jedno dva do 3 puta osjecite nozem i mozete praviti sto sse reklo zvrkove a mozete u puza kao sto je moja pita .(pouljite tepsiju).ii zamotate u zvrk stavite u tepsiju zatim ponovite isto i samo nastavite praviti "puza" na kraj "privezete " i tako sve u krug ...kada ste zavrsili pouljite pitu i stavite na pecenje u zagrijanu rernu na 270 C .
4.
Pita je gotova kada porumeni ,zalijte pitu mlakom vodom prekrijte cistom krpom i ostavite jedno pet minuta da ostoji .
SAVJET
Bolje je ne rolati vise puta jer kada se ispece moze ostati tvrdo pogotovo ako je jufka debela tj.ako nije tanko razvucena zato je bolje tanko razvuci jufku i bude ukusnije .
Nema komentara:
Objavi komentar